fredag 18 februari 2011

Äntligen är kriget över!

Äntligen är kriget med f.d. hyresvärden över. Kriget startade med att vi fick en vattenskada i slutet på maj 2010. Förvaltaren hade noll koll på byggnormer etc och det pratades om att bara ta bort enstaka kakelplattor och sen bara sätta dit nya (trots att de bröt tätskiktet). Idioti! Hur som helst, så fick vi dem på andra tankar. Dock så ville de göra allt billigast möjligt, vilket innebar att de slet ner allt gammalt kakel +tog bort plastmattan på golvet och sedan satte in ny plastmatta på golvet +plastmatta runt badkaret och sedan målad väv i övriga badrummet. =Ser fördjävligt ut + att det är lägre standard än innan vattenskadan.

Kärringen (en av förvaltarna), vägrade svara i telefon. Tryckte bort samtalen när man ringde (gav upptaget), lät bli att svara + att hon aldrig ringde upp trots att man lämnat meddelande både på mobilen och genom skrivna lappar på skrivbordet(via en tjej i växeln).

En dag blev jag så less att jag for till deras kontor (vid lunchtid eftersom jag visste att hon brukade äta lunch på kontoret) och konfronterade henne med att vi ville ha ersättning för att vi inte kunnat utnyttja badrummet på 1 månad +el för fläkten som stått och gått hela dagarna +ersättning för soffan de råkade såga sönder +sänkt hyra pga standardsänkningen.

Kärringen säger att vi inte har rätt till ersättning för att vi inte kunnat utnyttja badrummet utan endast har rätt till ersättning för elen +soffan, vilket hon beräknade till 680 kr totalt. Hon sa även att vi kunde kolla upp det med hyresgästföreningen om vi inte trodde på henne.

Jag tog så klart kontakt med hyregästföreningen, som berättar att vi har rätt till upp till 40 % hyressänkning för att vi inte kunnat använda badrummet. De har under flera vändor haft kontakt med kärringen, som (efter utskällning från hyresgästföreningen) sen menar att vi ska komma med förslag på hur mycket vi ska ha i ersättning. Hyresgästföreningen skickar brev och försöker kontakta henne men lyckas inte speciellt ofta.

Våra grannar (som fick exakt samma vattenskada som oss precis efter oss), har fått ersättning. Skillnaden mellan våra "ärenden" var att de slapp ha att göra med kärringen.. utan de hade turen och fick karln som också har hand om sådana här ärenden. Jag har själv även försök få karln att lösa detta, men han ville inte lägga sig i ärenden som kärringen påbörjat.

Det som fördröjt och strulat till det hela är att vi mitt i allihop det här (22 dec), köpte lägenheten då den ombildades från hyresrätt till bostadsrätt. Vi hade då redan betalat sista hyran och kunde således inte deponera någon hyra hos länsstyrelsen.

Nu 9 månader senare, så lyckas hyresgästföreningen få kontakt med f.d hyresvärden och får då reda på att kärringen har slutat där. Ersättaren (antar att det var det) och personen från hyresgästföreningen kommer varje fall fram till att vi ska få ersättning. Det slutar alltså med 40 %-ig hyressänkning under 1 månad (för att inte kunnat utnyttja bardrummet), +680 kr för elen och för soffan (orkar inte bråka om mer ersättning för soffan, även om det är dåligt), +40kr/mån retroaktivt från 1/7-2010 p.g.a standardsänkning.


Så slutet gott, allting gott.. typ.


3 kommentarer:

  1. Åh vad irriterande med dåliga hyresvärdar! Tur att hon slutat. Vi hade också problem med en lägenhet, hade bara 14 grader inomhus. De menade att det kan bli så ibland när det är kallt ute men enligt hyresgästföreningen fick vi inte ha under 21 grader. Tur att ni fick rätt tillslut! Även om det kanske inte handlade om jättemkt pengar (?) så är det bra att visa att rätt ska vara rätt! ;) Hoppas du får en trevlig helg! Kram

    SvaraRadera
  2. Vad jobbigt när det strular så. Hade också lite krångel med vår hyresvärd när vi flyttade från lgh till huset. Hon betedde sig som en 5-åring och påstod vi inte hade städat lgh ordentligt och gav efter ett tag nyckeln till de som skulle flytta in efter oss trots det fortfarande var vi som stod för elen och hyran. Barnsligt som sagt men vi kvittade det mor att vi inte betalade för handfatet som Janne spräckt.

    Sv: Nä, vi var bara borta 1 timma så det blev att de var borta i sin tur ca 1,5 timma.

    Att äta sand har jag också hört att det finns gravida som gjort. Urk! Haha, hoppas man slipper det nästa graviditet också. Pica alltså. ;)

    Ja, köp hem den för den tar ofta och snabbt slut stolen. Och att sitta så många mil med en nyfödd bebis är nog inte så skoj. Men när de är lite större så går det an. Love klarar de 21 mil vi har ner till Göteborg. :)

    Ja, det är HLR vi ska på.

    SvaraRadera
  3. Sv: Mm, de är smarriga. Har testsmakat. ;)

    Det är för barn/bebisar vi ska på. Som sagt så skiljer det ju en del och jag kommer inte ihåg alls mycket. Sen är det ju bra om vi båda har lärt oss ifall den ena ballar ur av rädsla ifall olycka sker. Och så får vi liten "egentid" samtidigt. :)

    Ah, okej. Hoppas den finns, tror du kan kolla det på Ikeas hemsida om den finns i lager på Ikea i Sundsvall. Fast jag glömmer jämt kolla innan. ;)

    SvaraRadera